Het zwarte woud van Heule

Het park van Heule is niets meer dan een bos of een woud met een waterplas.

Bomen blijven er liggen zonder opgeruimd te worden. Dikke takken op de paden zijn gevaarlijke obstakels. Modderplassen net voor de bruggen hinderen de wandelaars…

Kortom: het gaat niet goed met het park van Heule. 

Totale verwaarlozing: 

De verwildering slaat toe. Struiken en vlieren worden niet gesnoeid. Van hakselen heeft men nog nooit gehoord.

Wandelpaden overwoekeren, en de walmuren van de Heulebeek zijn volledig afgetakeld en zijn dringend aan herstelling toe. Het hoeft niet te verwonderen dat de Heulebeek overstroomt. Dit kan gedeeltelijk vermeden worden door de Heulebeek uit te baggeren.

Een gedeelte van het park is onbereikbaar voor hulpdiensten, ruimdiensten enz.. Men kan er gewoon niet bij. Toen er ooit een brandje was, kon de brandweer er niet voldoende bij! En toen er zich een ongeluk voordeed werden de hulpdiensten belemmerd door een toegangsluis die vast gemonteerd was en enkel doorgang aan de wandelaars bood.

De laatste 10 jaar is het park ongeveer 20% aan bomen armer geworden. Waar zijn die bomen heen? Ze werden, al dan niet verantwoord, gekapt maar nooit vervangen. Her en der plaatste men struiken en bodembedekkers waardoor geen bloem meer bloeit. Rozenperken zijn er al lang niet meer. Bloemperkjes, de Tinekesrozen: alles is weg. 

En ook dit nog: 

De banken zijn terug aan een verfbeurt toe. De balustrade over de vijver is dringend aan een opknapbeurt toe. De wandelpaden hebben nood aan een nieuwe laag grint.

Sporters kunnen al geruime tijd niet meer de grote ronde van het park lopen zonder gehinderd te worden. Men maakte een klein gedeelte vrij waarlangs men kan lopen. Het gaat om het omzeilen van de befaamde ingang die totaal misplaatst is.

Ook het speelplein voor de kleinsten is dringend aan een opknapbeurt toe. De tafel is vele jaren geleden vernield en nooit vervangen.

Ik geef toe dat het gras een maaibeurt krijgt maar er is meer nodig dan dat. Ik weet dat er regelmatig waterproblemen zijn. Maar problemen zijn er om opgelost te worden

Ik wil er ook even aan herinneren dat de werken die destijds uitgevoerd zouden worden, niet zijn uitgevoerd of slechts gedeeltelijk. Toch is de oplevering goedgekeurd en is de aannemer uitbetaald.

Waarom steeds mensen sussen? Geef het park een grondige beurt en zorg voor een metamorfose. Als men het park van Heule vergelijkt met  de Kortrijkse parken dan is deze situatie ronduit schandalig. 

Suggesties: 

Sluit de verschillende ingangen van het park af met slagbomen. Op die manier worden brommers en soms zelfs auto’s uit het park geweerd. Waarom het park niet voorzien van toegangssluizen zoals in het Plein in Kortrijk? Laten we daar eens een voorbeeld aan nemen. 

Een speelpleintje aan de ingang van het park bij het kasteel is voor kinderen de oplossing voor een beter veiligheidsgevoel. Omdat door de jaren heen meer en meer activiteiten in het kasteel plaatsvinden, dring zich een speelruimte op. Dit voorstel van weleer dient hernomen te worden en besproken te worden met Monumenten en Landschappen. Zij keurden het plan destijds af omdat het zich te dicht bij het kasteel bevond. Het huidige speelplein ligt diep in het park en is niet goed zichtbaar. Dit geeft een onveiligheidgevoel aan ouders.  

Geef de puberende jeugd een eigen plaats in het park. Op die manier zullen ze de speelhoek niet meer inpalmen. Dit weerhoudt vele ouders ervan om hun kinderen hier te laten spelen. Na de middagpauze is de omgeving bevuild met sigarettenpeuken, blikjes en etensresten. En er is geen controle. Niettemin moeten de jongeren ook zelf hun verantwoordelijkheid nemen.

Ik pleit voor een plaats waar jongeren kunnen samenscholen; waar ze ook hun ding kunnen doen; waar ze zich kunnen uitleven. Ruimte voor alle leeftijden. 

Nostalgie: 

Tja, het was ooit een mooi park waar we als Heulenaars fier op waren. Nu is het een desolaat stukje wildernis met gemaaid gras. Waar is de tijd dat ik met een vriend het park omtoverde tot een klein Middelheim? Waar zijn de tijden van het vuurwerk in het park? Toen was de stad nog moreel verplicht om het park een grondige beurt te geven. Waar zijn de kaarters gebleven?

Een proper en aantrekkelijk park lokt bezoekers en zorgt automatisch voor sociale controle. Men. In een mooi, aantrekkelijk en onderhouden park zal een voorbijganger met plezier een papiertje of een blikje oprapen. Waar is de groene ontmoetingsplaats waar ieder zich goed voelde?

Heule heeft behoefte en het recht op een proper park met ruimtes voor iedereen. Waar kinderen veilig kunnen spelen, waar jongeren hun ding kunnen doen, waar sporters hun hobby kunnen uitvoeren en waar bejaarden kunnen genieten van het mooie weer.

Heule volzet:

Klagen? Neen meneer, het zijn de feiten die we al een hele legislatuur moeten ondergaan. Jammer dat men niet luistert naar de noden van de bewoners…

Tevens dringt een proper park zich op daar men Heule aan het vol bouwen is. Niettemin hebben we genoeg inwoners, dus genoeg bakstenen. We laten de eer aan andere deelgemeenten om het vaandel van grootste deelgemeente over te nemen. Heule wil een park, wil groen, en het behoud van alle open ruimtes in zijn dorp.

Laten we aan tafel zitten en een ontwerp maken met en voor de Heulenaars. Het hoeft geen duizenden euro’s te kosten aan studiediensten om tot gekende besluiten te komen. We moeten streven naar een realisatie. Iets wat meer is dan praten, sussen en beloven.

Advertenties

One thought on “Het zwarte woud van Heule

  1. Ik ken de specifieke situatie van het park niet in detail maar toch: laat de puberende jeugd zich “georganiseerd samenscholen” (eigen plaats in het park – naast de speelhoek en hondentoilet bij wijze van spreken)? Dan zijn ze veel braver en tammer geworden dan toen ik jong was.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s